Het jaar 1949: Krant "Het Nieuws van den Dag"

Tijdens de Duitse bezetting van België in de Tweede Wereldoorlog behoorde Het Nieuws van den Dag tot de 'niet-gebonden' bladen die trachtten om neutrale, ‘objectieve’ informatie te geven over de situatie in de wereld. Dat leidde tot verscheidene conflicten met de bezetter, waaronder een beperking van de oplage en een verbod om over bepaalde thema’s te schrijven. Een tijdlang mocht de directie zich enkel met de technische en commerciële zaken bezighouden. Het dagblad werd tenslotte opgeheven op 17 mei 1944, maar verscheen meteen weer na de bevrijding van België, op 6 september 1944.

Na één nummer werd de publicatie door het gerecht geschorst, niet omdat de krant gecollaboreerd had, maar wel om de dubieuze reden dat het onder Duitse censuur was verschenen. Uiteindelijk werden bedrijf en directie niet vervolgd, maar kreeg de gewezen hoofdredacteur een lichte straf. Op 28 mei 1946 herbegon de publicatie.

De schade door de oorlog en de twee jaar afwezigheid op de markt kon niet meer worden goedgemaakt. In de naoorlogse jaren berustte de hoofdredactie van Het Nieuws van den Dag in feite bij de directie. De verantwoordelijk uitgever was het CVP-Kamerlid Jan van den Eynde. De Standaardgroep, die een grote concentratie- en fusiebeweging van verschillende kranten had ingezet, kocht Het Nieuws van den Dag in 1957 en liet de krant nog tot januari 1966 verschijnen met dezelfde inhoud als Het Nieuwsblad.

Previous pageHet jaar 1949: Krant "Het Volk"
Next page Het jaar 1968: Walen buiten!